سرور اختصاصی چیست

سرور اختصاصی چیست؟ مزایا، معایب + نکات مهم خرید

خواندن این مطلب 8 دقیقه زمان میبرد

اگر وب‌سایتی دارید که باتوجه به ترافیک و این موارد نیاز به ارتقاء دارد، احتمالاً یکی از گزینه‌هایتان خرید سرور اختصاصی است. اما خوب است که پیش از آن، بدانیم سرور اختصاصی چیست و چه مزایا و معایبی دارد. ما پیش‌تر سرور مجازی و انواع دیگر هاست را بررسی کرده‌ایم و در این مقاله، سعی داریم به صورت فنی، سرور اختصاصی یا Dedicated Server را بررسی کنیم.

اگر می‌خواهید بدانید که سرور اختصاصی چیست و باتوجه به مزایا و معایبی که دارد، از آن استفاده کنیم یا نه، در این مقاله به‌طور کامل این مباحث را بررسی می‌کنیم. در پایان می‌توانید به جمع‌بندی کاملی در مورد خریدن سرور اختصاصی برسید.

در این مقاله موضوعات زیر را بررسی می‌کنیم:

• سرور اختصاصی چیست؟

• تفاوت سرور مجازی و سرور اختصاصی چیست؟

• تفاوت سرور اختصاصی و هاست اشتراکی چیست؟

• مزیت‌ها و معایب سرورهای اختصاصی چیست؟

سرور اختصاصی چیست؟

سرور اختصاصی چیست؟

سرور اختصاصی (Dedicated Server) یکی از انواع میزبانی وب است که در آن، تمامی منابع سرور به‌صورت کاملاً اختصاصی در اختیار یک کاربر قرار می‌گیرد و برخلاف انواع دیگر هاست مانند هاست اشتراکی، منابع به‌طور مشترک بین تعداد زیادی کاربر و وب‌سایت تقسیم نمی‌شود. مهم‌ترین مزیت سرور اختصاصی همین است.

سرور اختصاصی درواقع، کامپیوتر قدرتمندی است که تمامی منابع آن شامل سی‌پی‌یو (CPU)، رم (RAM) و دیگر منابع در اختیار یک کاربر قرار می‌گیرد. در هاست اختصاصی، می‌توان به‌طور کامل برروی منابع سرور نظارت و آنها را مطابق با نیاز خود تنظیم کرد. مثلاً می‌توان سیستم‌عامل دلخواه (لینوکس یا ویندوز) را نصب و از امکانات آن استفاده کرد. در قسمت‌های بعد که سرور اختصاصی را با دیگر انواع میزبانی وب مقایسه کنیم، می‌توانید خیلی بهتر آن را درک کنید.

مزایا و معایب سرور اختصاصی چیست؟

مزایا و معایب سرور اختصاصی چیست

در ادامه با مزایا و معایب سرورهای اختصاصی آشنا می‌شوید.

مزایای سرور اختصاصی:

• سخت‌افزارهای اختصاصی: در سرور اختصاصی، از سخت‌افزارهای بسیار قدرتمندی استفاده شده که باعث می‌شود نگران امنیت پایین و از دست‌رفتن اطلاعات‌تان نباشید.

• عملکرد عالی: هاست اختصاصی عملکرد بسیار بالایی دارد. زمانی که تمامی منابع در اختیار یک کاربر باشد، طبیعتاً مشکلاتی مانند Down شدن سایت، خیلی کم مشاهده می‌شود. تمامی پهنای باند در اختیار یک وب‌سایت قرار دارد و به‌همین دلیل، در ساعات اوج ترافیک، سایت با کندی مواجه نمی‌شود.

• امنیت فوق‌العاده بالا: امنیت هم که در هاست‌ها بسیار مهم است، در سرور اختصاصی بیش از پیش مشاهده می‌شود. دلیل آن هم این است که تمامی امکانات در اختیار یک کاربر قرار دارد و مانند هاست اشتراکی نیست که تعداد زیادی وب‌سایت، بر روی یک سرور میزبانی شوند.

• آپتایم بالا: در اکثر پلن‌های هاست‌ها، آپتایم %100 درج می‌شود که در خیلی از مواقع این درصد غیرواقعی است. اما در سرور اختصاصی، معمولاً این درصد کاملاً درست است.

• نظارت کامل بر سرور: در هاست‌های اختصاصی، شما می‌توانید به تمامی منابع سرور نظارت داشته باشید و در صورت نیاز، منابع بیشتری را استفاده کنید.

معایب سرور اختصاصی:

اما سرور اختصاصی، در کنار مزیت‌هایی که اشاره کردیم، چند ایراد نیز دارد.

• هزینه بالای سرور اختصاصی: به دلیل این‌که تمامی منابع یک کامپیوتر قدرتمند به‌عنوان یک سرور اختصاصی در اختیار یک کاربر قرار دارد، هزینه‌ی آن نیز بسیار بالاست. در هاست اشتراکی، هزینه نگه‌داری یک سرور بین چندکاربر یا چندده کاربر تقسیم می‌شود، اما در میزبانی اختصاصی یک کاربر باید هزینه‌های زیادی را بابت آن پرداخت کند. به‌همین دلیل، استفاده از سرور اختصاصی برای کسب‌وکارهای کوچک گزینه‌ی مناسبی نیست و بیش‌تر برای کسب‌وکارهای بزرگ مناسب است. البته برای کسب‌وکارهای بزرگ، ارزش هزینه‌کردن را دارد.

• نیاز به دانش فنی: برای نگه‌داری و استفاده از ظرفیت‌های هاست اختصاصی به دانش فنیِ کافی نیاز است. اگر بخواهید خودتان سرور را مدیریت کنید و مثلاً سیستم‌عامل دلخواه را نصب کنید و کارهای مربوط به تنظیمات آن را به شکل درست انجام دهید، نیاز به دانش تخصصی دارید.

تفاوت سرور اختصاصی و سرور مجازی

تفاوت سرور اختصاصی و سرور مجازی

در مقاله مربوط به «سرور مجازی چیست» ما تفاوت‌های سرور اختصاصی و سرور مجازی را بررسی کردیم. اما برای درک بهتر این موضوع، یک‌بار دیگر به‌طور خلاصه این مورد را بررسی می‌کنیم.

در سرور اختصاصی، تمامی امکانات سرور، به یک کاربر اختصاص می‌یابد که کاربر می‌تواند برای کارهای مختلفی مانند میزبانی سایت، از آن استفاده کند. اما در سرور مجازی، با نصب نرم‌افزارهای مجازی‌ساز بر روی یک سرور، آن سرور به چندین بخش تقسیم می‌شود و هر بخش به عنوان یک سرور، در اختیار هر کاربر قرار می‌گیرد. البته سرور مجازی نسبت به هاست اشتراکی مزیت‌های خیلی زیادی دارد که در مقاله مربوطه، آن را بررسی کردیم.

ولی در سرور اختصاصی، سرور به چندین بخش مختلف تقسیم نمی‌شود. مثلاً امکان دارد در سرور مجازی، یک کامپیوتر، با استفاده از نرم‌افزارهای مجازی‌سازی، به 10 سرور تقسیم شود و هر سرور، در اختیار یک کاربر قرار بگیرد. البته امنیت سرور مجازی نسبت به سرور اختصاصی خیلی پایین‌تر نیست، اما امنیت سرور اختصاصی بیشتر از هاست های دیگر است.

برای مطالعه بیشتر می‌توانید به مقالات راهنمای خرید سرور مجازی و بهترین سرور مجازی ایران مراجعه کنید.

تفاوت سرورهای اختصاصی و هاست اشتراکی

تفاوت سرورهای اختصاصی و هاست اشتراکی

بد نیست که برای آشنایی بیشتر با هاست اختصاصی (یا همان سرور اختصاصی)، آن را با هاست اشتراکی نیز مقایسه کنیم. در مورد سرور اختصاصی که کامل توضیح دادم. اما برای مقایسه این دو، همین چندمورد کافی‌ست. در مقاله «تفاوت هاست اشتراکی با هاست اختصاصی» ما تفاوت‌های این نوع میزبانی ها را بررسی کردیم؛ حالا برای درک بهتر این موضوع، یک‌بار دیگر این مورد را بررسی می‌کنیم.

• تقسیم یا تخصیص منابع: همان‌طور که می‌دانید، در سرورهای اختصاصی تمامی منابع به یک کاربر اختصاص داده می‌شوند، اما در هاست اشتراکی دقیقاً برعکس این اتفاق می‌افتد و امکان دارد یک سرور، بین 100 کاربر به اشتراک گذاشته شود و به‌همین دلیل است که آن را هاست اشتراکی می‌نامیم.

• امنیت: اگر در میزبانی اختصاصی یا همان سرور اختصاصی، تنظیمات به‌درستی انجام شود و کارهای مربوط به تأمین امنیت وب‌سایت هم اجرا شود، امنیت آن بسیار بالا می‌رود و دسترسی به اطلاعات برای دیگران، به‌راحتی قابل انجام نخواهد بود و به‌طور کلی امنیت بالایی دارد. اما در هاست‌های اشتراکی، به‌دلیل این‌که یک سرور بین چندین کاربر تقسیم می‌شود، امنیت آن نسبت به هاست اختصاصی خیلی پایین‌تر است. گرچه شرکت ارائه‌دهنده هاست، کارهایی را به‌منظور افزایش امنیت انجام می‌دهد، اما به‌طور کلی، امنیت آن با سرور اختصاصی قابل مقایسه نیست.

• تفاوت هزینه: هزینه‌ی سرور اختصاصی بالاست. دلیل آن هم روشن است. چون‌که تمامی منابع و امکانات در اختیار یک کاربر است. اما در هاست اشتراکی، هزینه‌ی یک سرور بین چندده کاربر تقسیم شده و همین مورد باعث می‌شود هزینه خرید هاست اشتراکی خیلی پایین‌تر باشد.

• کار با سرور و انجام تنظیمات آن: در سرور اختصاصی، کاربر می‌تواند تمامی تنظیمات مربوط به سرور را خود انجام دهد یا این‌که از پشتیبان شرکت کمک بگیرد. اما در هاست اشتراکی، تمامی تنظیمات مربوط به نصب سیستم‌عامل، پیکربندی ایمیل‌ها و … توسط شرکت هاستینگ انجام می‌شود.

• پهنای باند: معمولاً در هاست‌های اشتراکی، پهنای باند هر کاربر محدود است، اما در سرورهای اختصاصی پهنای باند نامحدودی در اختیار کاربر قرار می‌گیرد.

به‌طور کلی اگر شما یک کسب‌وکار کوچک هستید که قصد دارید وب‌سایتی را راه‌اندازی کنید یا از قبل راه‌اندازی کرده‌اید، می‌توانید از هاست اشتراکی استفاده کنید. اما اگر کسب‌وکارتان رو به گسترش است و نیاز به منابع بیش‌تری دارید، می‌توانید گزینه‌ی خرید هاست اختصاصی را نیز بررسی کنید.

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در زمینه هاست اشتراکی بدست بیاورید، پیشنهاد می‌کنم مقالات هاست اشتراکی چیست و بهترین هاست اشتراکی را مطالعه کنید.

سرور اختصاصی چه کاربردهایی دارد؟

کاربردهای سرور اختصاصی

کاربردهای میزبانی اختصاصی تنها به میزبانی وب‌سایت محدود نمی‌شود و استفاده‌های دیگری هم دارد که در ادامه به چندمورد می‌پردازیم.

1- راه‌اندازی وب‌سایت و اپلیکیشن: از کاربردهای معمول استفاده از میزبانی وب اختصاصی، راه‌اندازی وب‌سایت و یا اپلیکیشن است. اما در اکثر موارد، برای راه‌اندازی وب‌سایت و یا انتقال وب‌سایت از یک هاست به سرور اختصاصی، از آن استفاده می‌شود. معمولاً اکثر کسب‌وکارهای بزرگ، برای پاسخ به نیاز کاربران و نداشتن مشکل هنگام ترافیک بالای سایت، از سرورهای اختصاصی استفاده می‌کنند.

2- برای سیستم ایمیل: ایمیل‌ها نیز نقش مهمی در کسب‌وکارها ایفاء می‌کنند. اما دربرخی موارد نیز پیش می‌آید که برای دریافت و ارسال ایمیل و به‌طور کلی راه‌اندازی سیستم ایمیلی قوی، از هاست‌های اختصاصی استفاده می‌شود. مثلاً کسب‌وکارهای بزرگی مانند آمازون یا دیجی‌کالا، نمی‌توانند سیستم ایمیل‌شان را در یک هاست معمولی راه‌اندازی کنند. به‌همین دلیل از سرور اختصاصی استفاده می‌شود.

3- گیمینگ (بازی): شرکت‌های بازی‌سازی، از سرورهای اختصاصی برای میزبانی کاربران برای گیمینگ استفاده می‌کنند. معمولاً اکثر بازی‌های آنلاینی که کاربر زیادی هم دارد، اطلاعات آن در یک سرور اختصاصی نگه‌داری می‌شود تا کاربران، مشکلی برای بازی آنلاین نداشته باشند.

روش‌های تهیه و استفاده از سرور اختصاصی

خرید سرور اختصاصی

برای تهیه و یا استفاده از سرور اختصاصی، شما سه راه پیش‌رو دارید:

1- خرید سرور با تمامی امکانات و قراردادن آن در محل دلخواه‌تان

در روش اول، شما باید سرور را خریداری کنید و آن را در جای امنی قرار دهید. مثلاً این سرور می‌تواند در منزل یا شرکت‌تان قرار داده شود که البته هزینه‌ی نگه‌داری آن نیز بالاست. چراکه به یک تیم تخصصی نیاز دارید.

2- خرید سرور و نگه‌داری آن در دیتاسنتر

در این حالت، شما سرور اختصاصی‌تان را در دیتاسنتر قرار می‌دهید و هزینه‌ای را بابت نگه‌داری آن پرداخت می‌کنید. در این حالت، تنها نیاز است که به دیتاسنتر مربوطه، هزینه‌ی نگه‌داری را پرداخت کنید، نه به تیم فنی و همین باعث می‌شود که هزینه‌هایتان کمتر شود.

3- اجاره سرور اختصاصی (روش معمول)

علاوه‌بر دو روش بالا، در روش سوم می‌توانید سرور اختصاصی را از شرکت‌های هاستینگ اجاره کنید. اجاره سرور اختصاصی معمول‌ترین روش استفاده از آن است. چرا که هزینه خرید سرور و همچنین تیم فنی برعهده شما نیست.

چه زمانی سرور اختصاصی تهیه کنیم؟

احتمالاً تا اینجا متوجه شده‌اید که سرور اختصاصی چیست و برای خرید یا اجاره آن، برای هر کسب‌وکاری مناسب نیست. اما چه زمانی اقدام به اجاره سرور اختصاصی کنیم؟

• اگر کسب‌وکارتان به اندازه کافی رشد کرده و نیاز به فضای بیش‌تر و منابع اختصاصی دارید؛

• اگر ترافیک وب‌سایت‌تان به‌اندازه‌ای بالا رفته که هاست فعلی‌تان جواب نمی‌دهد؛

• اگر علاقه‌مندید به‌طور مستقیم برروی سرور نظارت داشته باشید؛

• اگر می‌خواهید امنیت وب‌سایت‌تان را بیش‌تر و بیش‌تر کنید؛

می‌توانید برای خرید هاست اختصاصی اقدام کنید.

بهترین سرور اختصاصی ایران

بهترین هاستینگ سرور اختصاصی

برای خرید بهترین سرور اختصاصی ایران، ما پیش‌تر مقاله‌ای تحت عنوان «بهترین سرور اختصاصی» را برای راحتی کار شما منتشر کرده‌ایم که می‌توانید آن را مطالعه کرده و سپس اقدام به خرید هاست اختصاصی کنید. دقت داشته باشید که خرید هاست و سرور، یکی از مراحل بسیار مهم در راه‌اندازی وب‌سایت و کسب‌وکارتان است و برای همین، باید بهترین تصمیم را بگیرید و باتوجه به ویژگی‌های شرکت هاستینگ مانند اعتبار، پشتیبانی و …، سرور اختصاصی را خریداری کنید.

جمع‌بندی نهایی

در این مقاله، ابتدا در مورد این صحبت شد که سرور اختصاصی چیست و چه تفاوتی با دیگر هاست‌ها دارد. همچنین سعی کردیم تمامی بخش‌های مربوط به سرور اختصاصی را بررسی کنیم تا برای خرید سرور اختصاصی، انتخاب بهتری داشته باشید. اگر هم برای خرید یا اجاره هاست اختصاصی ایران به راهنمایی بیشتری نیاز داشتید، می‌توانید در قسمت کامنت‌ها سؤال خود را مطرح کنید یا با قسمت پشتیبانی تماس بگیرید.

نویسنده: مرتضی زارعی از دی‌ام بام

Rate this post
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *