بروزرسانیشده در تاریخ 1401/07/21
اگر به دنبال خرید هاست برای راهاندازی وبسایتتان هستید، احتمالاً با گزینههای مختلفی روبهرو شدهاید. سرویسهای هاست مختلفی مانند هاست لینوکس، هاست ابری، هاست ویندوز و … وجود دارند که شاید در مورد آنها مطالبی خوانده باشید. اما سرور مجازی یا VPS چطور؟ سرور مجازی هم یکی از انواع هاست است که با توجه به قابلیتهایی که دارد، میتواند انتخاب شما برای میزبانی وبسایتتان باشد.
اگر میخواهید بدانید که ویپیاس یا سرور مجازی چیست، چطور کار میکند، چه مزایا و معایبی دارد و برای خرید سرور مجازی از چه شرکتی اقدام کرد، این مقاله برای شماست.
مقاله پیشنهادی: بهترین هاست ایران
VPS یا سرور مجازی چیست؟
برای درک بهتر Virtual Private Server یا سرور مجازی بیایید در ابتدا ببینیم سرور (Server) چیست. سرور، کامپیوتری است که تمامی اطلاعات یک وبسایت را در خود ذخیره میکند و با توجه به سختافزارهایی که دارد، هر زمان شخصی آدرس یک دامنه (مانند google.com) را وارد کند، اطلاعات لازم را برای مرورگر ارسال میکند و با این فرایند، اطلاعات وبسایت در مرورگر کاربر نمایش داده میشود.
با این تعریف ساده از سرور، میتوانیم به تعریف بهتری از سرور مجازی برسیم:
در سرور مجازی یا VPS، با استفاده از نرمافزارهای مجازیسازی، یک کامپیوتر با سختافزارهای قدرتمند را به چند سرور شبیهسازی میکنند. در این حالت، هر بخش میتواند سیستمعامل متفاوتی داشته باشد و همچنین منابع مشخصی به هر سرور تخصیص داده میشود.
میتوانیم سرور مجازی را به یک شهر کوچک تقسیم کنیم که در این شهر، خانههای مجزایی قرار دارد و هر خانه، امکانات مخصوص به خود را دارد. این خانهها، درواقع همان سرورهای مجازی هستند و امکانات آنها را نیز میتوان به منابع اختصاصی هر سرور مانند رم، سیپییو و … تشبیه کرد.
نحوه عملکرد سرور مجازی چگونه است؟
اما سرور مجازی چطور کار میکند؟ در سرور مجازی یا همان ویپیاس، یک کامپیوتر به چند قسمت تقسیم میشود که هر قسمت، منابع مخصوص به خود را دارد و از منابع بخشهای دیگر تغذیه نمیکند. این بخشها که همان سرور نامیده میشوند، بهطور کاملاً مجزا از یکدیگر جدا شدهاند. اگر یکی از سرورها بخواهد بیشاز اندازه از منبع خود استفاده کند، نرمافزاری که کار شبیهسازی مجازی را انجام داده است، اجازه استفاده از منابع دیگر بخشها را به آن نمیدهد.
مانند تشبیهی که در بالا آوردیم، هر خانه تنها میتواند از امکانات خود استفاده کند و اجازه استفاده از امکانات دیگر خانهها را ندارد. هر خانه، مرزی مشخص دارد و ساکنین آن، نمیتوانند به حریم دیگر خانهها وارد شوند. این مورد باعث میشود که امنیت سرورها بهخطر نیفتد و هر کدام از آنها، بدون مشکل به کار خود ادامه بدهند. همچنین اطلاعات هر وبسایت، برروی هر سرور قرار داده میشود و کاملاً امن است.
البته میتوان منابع هر سرور مجازی را کمتر یا بیشتر کرد. این مورد به نیاز هر وبسایت به منابع لازم بستگی دارد. مثلاً اگر پس از مدتی، ترافیک وبسایتی بیشتر شود، میتواند درخواست دهد تا منابع بیشتری به آن اختصاص داده شود.
مزایا و معایب استفاده از سرور مجازی یا VPS چیست؟
اینکه از سرور مجازی استفاده کنید یا نه، به نیاز شما بستگی دارد. شاید یکی از معایبی که برای ویپیاس (VPS) درنظر میگیرند، هزینهی آن باشد. ولی اگر به سرور مجازی نیاز دارید، مطمئناً ارزش هزینهکردن را دارد. اما میتوانید مزایا و معایب آن را ببینید و تصمیمتان را بگیرید. ابتدا مزایای VPS را بررسی کنیم.
مزایای سرور مجازی:
• باتوجه به اینکه هر بخش، میزان منابع مشخصی دارد، میزان استفاده دیگر بخشها از منابعشان، تأثیری روی سرعت بخشهای دیگر ندارد.
• سرورهای مجازی بهراحتی قابل ارتقاء هستند. یعنی اینکه هر زمان ترافیک وبسایت افزایش یابد و به منابع بیشتری نیاز باشد، میتوان مقدار رم، سیپییو و … را افزایش داد.
• نسبت به هاستهای اشتراکی معمولی، کیفیت بهشدت بالاتری دارند و جدای از بحث امنیت، قابلاعتمادترند.
• همچنین باتوجه به کیفیتی که سرورهای مجازی دارند، میزان هزینهای که برای آنها پرداخت میشود، کاملاً ارزش استفاده از آن را دارد.
• بخشهای دیگر (یا سرورهای دیگر روی همان کامپیوتر)، بههیچعنوان امکان دسترسی به سرورهای مجاور را نخواهند داشت.
معایب سرور مجازی:
• اگر خودتان بخواهید مستقیماً سرور مجازی را مدیریت کنید و کار نرمافزارهای آن را انجام دهید، نیاز به دانش تخصصی در این زمینه دارید.
• هزینهی سرورهای مجازی نسبت به هاستهای اشتراکی معمولی خیلی بیشتر است (اما قطعاً ارزشش را دارد).
سرور مجازی و سرور اختصاصی چه تفاوتهایی با هم دارند؟
خوب است که تفاوت سرور مجازی و سرور اختصاصی را بدانیم و سپس برای خرید آنها تصمیمگیری کنیم. سرور اختصاصی، به اینصورت است که منابع سرور یک کامپیوتر قدرتمند، تماماً به یک کاربر اختصاص پیدا میکند و خبری از بخشبندی و مجازیسازی آن نیست. بههمین دلیل است که امنیت فوقالعاده بالایی دارد و در کنار این مزیت، هزینهی آن نیز بسیار بالاست. «برای اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله سرور اختصاصی چیست را بخوانید»
اما سرورهای مجازی، توسط نرمافزارهای مجازیساز به چند بخش تقسیم میشوند و هر بخش بهعنوان یک سرور مجزا، در اختیار افراد قرار میگیرند. اما همانطور که در بالا هم توضیح دادم، میزان استفاده هر بخش از منابع خود، تأثیری روی کیفیتِ سرعت بخشهای دیگر نمیگذارد. مثلاً اگر یک بخش، ترافیک بیشتری از منابع مشخص شده داشته باشد، باعث کاهش سرعت وبسایتهای دیگر نمیشود.
اما اگر بین خرید سرور مجازی و سرور اختصاصی تردید دارید، بهتر است بدانید که معمولاً سرورهای مجازی، برای کسبوکارها و وبسایتهایی استفاده میشوند که میزان ترافیک و کاربران آنها خیلی زیاد نیست. اما اگر کسبوکاری دارید که ترافیک زیادی دارد و تعداد کاربران آن هم رو به افزایش است، میتوانید گزینهی خرید سرور اختصاصی را نیز بررسی کنید.
مقاله مرتبط: تفاوت هاست، سرور مجازی و سرور اختصاصی در چیست؟
تفاوت سرور مجازی و هاست اشتراکی در چیست؟
حالا که تفاوت سرور مجازی و سرور اختصاصی را دیدیم، بد نیست مقایسهای هم داشته باشیم بین سرور مجازی و هاستهای اشتراکی. در مورد سرور مجازی که دیگر به اندازه کافی میدانید. اما در هاستهای اشتراکی، منابع سرور بهطور مشترک بین کاربران قرار میگیرد. درواقع در این هاست، منابع سرور بهطور اختصاصی به هر کاربر تعلق نمیگیرد.
در این حالت، معمولاً استفاده بیشاز اندازهی یک کاربر از سرور و ترافیک بالای یک سایت، به وبسایتهای دیگر نیز فشار وارد میکند و در بعضی موارد، سرعت آنها را با مشکل مواجه میکند. البته این مورد را هم باید درنظر گرفت که هزینه هاست اشتراکی نسبت به سرورهای مجازی پایینتر است و بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که بهتازگی سایتشان را راهاندازی کردهاند یا قصد راهاندازی آن را دارند.
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در زمینه هاست اشتراکی بدست بیاورید، پیشنهاد میکنم مقالات هاست اشتراکی چیست و بهترین هاست اشتراکی را مطالعه کنید.
سرور مجازی ایران یا خارج؟
منطقه جغرافیایی سرور نیز میتواند اهمیت داشته باشد. درواقع محل VPS میتواند هم در ایران باشد و هم در دیگر کشورها. اما بهطور معمول در کنار سرور مجازی ایران، سرور مجازی اروپا نیز ارائه میشود. اما اینکه از سرور مجازی ایران استفاده کنیم یا سرور مجازی اروپا، میتواند به موارد مختلفی بستگی داشته باشد.
مثلاً اگر اکثر کاربران شما در ایران هستند، به دلیل مسافت کمتر بین سرور و کاربر، معمولاً سرعت بالاتری نسبت به سرورهای مجازی اروپایی دارند. اما از آنطرف، برخی از نرمافزارهایی که در سرور مجازی استفاده میشوند، برای ایران تحریم هستند، اما در سرورهای مجازی اروپا مشکلی از بابت تحریم وجود ندارد. همچنین میتوانیم از لحاظ قیمت نیز این دو را مقایسه کنیم. معمولا VPS ایران قیمت پایینتری نسبت به ویپیاس اروپا دارد. اما کیفیت سرور مجازی اروپا، در اکثر موارد بیشتر است.
مقاله مرتبط: هاست ایرانی یا خارجی کدام بهتر است؟
از سرور مجازی رایگان استفاده کنیم یا نه؟
واقعیت این است که سرور مجازی رایگان، امکانات بسیار محدودتری نسبت به ویپیاسهای غیررایگان دارد. از طرف دیگر، شرکتهای ارائهدهندهی VPS رایگان، هیچ تضمینی برای رایگانبودن دائمی آن نمیدهند. همچنین تضمینی هم برای امنیت اطلاعات شما وجود ندارد. مثلاً امکان دارد پس از مدتی، از حالت رایگانبودن خارج شوند و شما مجبور شوید هزینهای را پرداخت کنید یا اینکه شرکت، ویپیاسهای رایگان را از دسترس خارج کند. در اینصورت، امکان دارد شما مجبور باشید اطلاعات را به یک شرکت دیگر منتقل کنید و اگر این فرایند، چند روز طول بکشد، بخش زیادی از ترافیکتان را از دست خواهید داد.
پس پیشنهاد من این است که به جای استفاده از سرورهای مجازی رایگان، هزینه کنید و سرویسهای باکیفیتی را تهیه کنید تا هیچزمان، نگرانیای از بابت بهخطر افتادن اطلاعات وبسایتتان نداشته باشید.
مقاله مرتبط: با مزایا و معایب هاست رایگان آشنا شوید
بهترین سرور مجازی ایران
اگر قصد خرید سرور مجازی را دارید، ما پیشتر در آموزش بهترین سایت خرید VPS، بهترین شرکتها را برای خرید سرور مجازی به همراه کد تخفیف بررسی کردهایم. همانطور که پیشتر گفته شد و در ادامه نیز گفته میشود، هنگام خرید VPS باید دقت زیادی به خرج بدهید. برای این منظور، ما برای راحتی انتخاب شما، اینکار را برای شما انجام دادهایم.
نکات مهم هنگام خرید VPS یا سرور مجازی
اما هنگام خرید سرور مجازی، خوب است که برخی نکات را به یاد داشته باشید تا بتوانید سرویس باکیفیتی را خریداری کنید.
• مکان قرارگیری سرور: در هنگام خرید، حتماً به مکان قرارگیری سرور دقت کنید و سپس سرویس موردنظر را بخرید. البته در قسمتهای بالا، تفاوتهای سرور مجازی ایران و اروپا را توضیح دادم.
• پشتیبانی شرکت: بحث پشتیبانی هم در انتخاب شرکت برای خرید سرور مجازی خیلی مهم است. بسیاری از شرکتها، پشتیبانی 24 ساعته ارائه میدهند. همچنین از لحاظ کیفیت فنی پشتیبانی نیز باید شرکتی را انتخاب کنید که از لحاظ فنی، در سطح مطلوبی قرار داشته باشد.
• بررسی سابقه شرکت: بررسی کنید که آیا کاربران قبلی که از این شرکت سرویسهایی را خریداری کردهاند، از کیفیت کلی شرکت راضی بودهاند یا خیر. کیفیت پشتیبانی، قدمت و … را درنظر بگیرید.
• بررسی آپتایم ارائه شده: اگر مشخصات پلنهای ارائه شده توسط شرکتها را ببینید، خواهید دید که اکثر آنها، آپتایم 99 درصد را در بخش مربوطه درج کردهاند، اما باید دقت کنید که این عدد واقعی باشد.
جمعبندی نهایی
خرید سرور مجازی یا هاست، یکی از مراحل بسیار مهم در راهاندازی وبسایت محسوب میشود. پس باتوجه به اطلاعاتی که ارائه کردیم، سعی کنید سرویسی را خریداری کنید که بعداً با مشکل مواجه نشوید. از هر شرکتی که بخواهید VPS بخرید، اطلاعات مربوط به هر پلن را میتوانید مشاهده کنید. حتماً اطلاعات پلنها را به دقت ببینید و سپس خرید VPS خود را نهایی کنید. در مقاله بعدی های کانتنت بیشتر در مورد راهنمای خرید سرور مجازی صحبت خواهیم کرد.
نویسنده: محمد افراسیابی از دیام بام
دیدگاهتان را بنویسید