بریف محتوایی

نقشه راه ساخت بریف محتوایی (۰ تا ۹۹)

خواندن این مطلب 4 دقیقه زمان میبرد

بروز‌رسانی‌شده در تاریخ 1402/12/05

داشتن یک نقشه راه برای هر کاری علاوه بر آرامش ذهنی، خلاقیت ما را هم جهت می‌دهد و باعث می‌شود نتیجه باکیفیتی خلق شود. در بحث تولید محتوا هم همین است، اگر کارفرما به نویسنده یک بریف مناسب بدهد لطف بزرگی در حق خودش، کسب‌وکارش و نویسنده کرده! موضوعی که در مقاله تعرفه تولید محتوای متنی به‌عنوان یکی از وظایف کارفرماها به آن اشاره کردیم.

در واقع بریف محتوایی ستاره قطبی نویسنده بوده و او را در مسیر خلق محتوا به مقصدی که کارفرما مدنظرش است هدایت می‌کند.

قبل از اینکه موضوع اصلی را شروع کنیم باید بگوییم که مخاطب این مقاله نویسنده‌های محتوا، مدیران تیم محتوا، مدیران تیم سئو، کارفرماها و هر کسی که به نحوی با یک یا چند نویسنده محتوا سروکار دارد، است. در ادامه این مقاله قصد داریم در ۶ گام مسیر خلق یک بریف محتوایی را با شما در میان بگذاریم. پس با ما همراه باشید.

بریف محتوا چیست؟

.

بریف محتوا یک سندی است که انتظارات کارفرما از نویسنده در آن ثبت شده و نویسنده ملزم به رعایت نکات آن است. در واقع کارفرما در قالب بریف آنچه از محتوا در ذهن خودش دارد را روی کاغذ آورده و با یک ساختار مشخص به نویسنده اعلام می‌کند.

بریف محتوایی مثل یک پل بین ذهن کارفرما و نویسنده ارتباط ایجاد می‌کند. (عکس نوشته)

اهمیت بریف محتوایی

همان‌طور که در ابتدای مقاله هم گفتیم بریف محتوایی نقشه راه نویسنده است. نویسنده‌ای که بریف کارفرما را در اختیار دارد ذهنش برای نوشتن محتوای مدنظر او جهت گرفته و می‌داند باید چطور بنویسد.

فرض کنید شما به‌عنوان کارفرما به نویسنده‌تان بریف ندهید یا او از شما بریف نخواهد، ممکن است ده‌ها بار یک محتوای معمولی را برای بازنویسی و اصلاح به نویسنده برگردانید تا بالاخره آنچه مدنظرتان است را دریافت کنید.

چقدر وقت و انرژی از شما و نویسنده گرفته می‌شود؟ درصورتی‌که با داشتن بریف همان اول همه چیز را با نویسنده طی کرده‌اید و او هم می‌داند شما چه می‌خواهید.

گام‌های نوشتن بریف محتوایی

حالا که با تعریف و اهمیت بریف محتوا آشنا شدید در ادامه با گام‌های طراحی این سند محتوایی آشنا خواهید شد.

در اینجا باید به شما بگوییم که این گام‌ها برای هر کسب‌وکار و محتوایی ممکن است کم یا زیاد باشد و حتماً می‌تواند بهتر و بهینه‌تر از این هم تنظیم شود. پس در بخش نظرات منتظر تجربیات شما هستیم تا با هم این محتوا را کاربردی‌تر کنیم.

برویم سراغ گام‌های تنظیم سند بریف محتوایی

۱. تعریف برند و مدل کسب‌وکار

قدم اول شما این است که کسب‌وکارتان را برای نویسنده تعریف کنید. این که چه کسی هستید و چه کاری می‌کنید و مدل درآمدزایی‌تان چطور است. این کار باعث می‌شود که نویسنده جنس محتواهایتان را بهتر بفهمد.

۲. پرسونای مخاطب

واضح است که هدف اصلی محتوا کمک به مخاطب است. پس تعریف پرسونای مخاطب به نویسنده کمک می‌کند تا محتوایی بنویسد که به درد کاربران سایت‌تان بخورد و این زمانی رخ می‌دهد که نویسنده مخاطبان محتوا را کامل بشناسد.

۳. هدف از محتوا

در این بخش باید برای نویسنده مشخص کنید هدفتان از محتوا چیست؟ باید مشخص کنید؛ مثلاً از محتوا برای معرفی دسته‌بندی خاص، بازاریابی محتوا در بلاگ، مقاله بلاگ با هدف آموزش، معرفی یک خدمت یا محصول و… استفاده می‌کنید.

۴. ساختار محتوا

ساختار محتوا مهم‌ترین بخش بریف محتوایی است که به ۳ بخش تقسیم می‌شود:

۴-۱ مقدمه

به نظرم مهم‌ترین بخش هر محتوا مقدمه آن است. این بخش باید به‌اندازه‌ای خوب باشد که مخاطب را با خودش به ادامه مقاله بکشاند. پس چارچوب مقدمه را باید برای نویسنده مشخص کنید. باتوجه به نوع محتوا اگر قصد دارید مقدمه آماری یا یک داستان خاص از کسب‌وکارتان و… باشد حتماً با نویسنده در میان بگذارید. نویسنده در مقدمه باید به اتفاقاتی که در مقاله رخ می‌دهد اشاره و حتماً به کوتاه و مختصر بودن آن دقت کند.

۴-۲ بدنه

نوع و لحن محتوا: هسته اصلی محتوای شما بدنه آن است. جایی که اصل مطلب را می‌گویید. پس در این بخش حتماً نوع محتوا (تألیفی، ترجمه، ترکیبی)، لحن آن (رسمی، دوستانه) و نحوه جمع‌آوری اطلاعات را با نویسنده در میان بگذارید.

تعداد کلمات: حقیقتاً این روزها باتوجه به رفتار گوگل تعداد کلمات اصلاً مهم نیست و ما هم اصراری نداریم که در بریف به آن اشاره کنید.

کلمات کلیدی اصلی و فرعی: به نویسنده تأکید کنید که فقط برای کاربر بنویسد و از کلمات کلیدی اصلی و فرعی در عنوان مقاله، در ۱۵۰ کلمه اول مقاله، بدنه و آخر مقاله به‌صورت طبیعی استفاده کند.

از دیگر مواردی که برای بدنه محتوا در بریف باید اشاره شود نکات زیر است:

. لینک‌های داخلی و خارجی (استفاده در جای درست و کاربردی)

. تأکید بر کمک به کاربر به جای پر کردن محتوا با کلمات

. تأکید بر کپی نبودن و عدم استفاده از هوش مصنوعی

۴-۳ جمع‌بندی

حتماً ساختار جمع‌بندی را برای نویسنده مشخص کنید. اینکه به خلاصه‌ای از محتوا اشاره کرده و کال تو اکشن‌هایی که مرتبط با محتوا یا مدنظر شما است را در جمع‌بندی به کار ببرد.

۵. خط قرمزهای نگارشی و خوانایی

این بخش یکی از مهم‌ترین نکاتی است که با نویسنده محتوا باید در میان بگذارید. در بحث نگارش و خوانایی محتوا باید نکات مهمی مثل موارد زیر را در نظر بگیرید:

· طول پاراگراف‌ها باید استاندارد باشد.

· از زبان محاوره استفاده نشود.

· لحن محتوا و ساختار آن از ابتدا تا انتها باید یک‌دست باشد. مثلاً محتوایی که داستانی یا رسمی شروع شده باید همان‌طور تمام شود.

· به استفاده از نشانه‌گذاری نقطه، ویرگول، نقطه‌ویرگول، پرانتز و دونقطه در جای درست تأکید کنید.

· به رعایت نیم‌فاصله در کلمات تأکید کرده و اگر لازم است با مثال به نویسنده نشان دهید که منظورتان چیست.

· حتماً به نویسنده بگویید که از کلمات منسوخ شده مثل: گردید، آنان، گوناگون، ذیل، شایان‌ذکر است، عدم وجود، نمودن، می‌نماید، می‌باشد استفاده نکند. همچنین تکه کلام‌های اضافی مانند: در واقع، به‌طورکلی، چون، ولی، مثلاً را زیاد به کار نبرد.

· نویسنده ترجیحاً در محتوا از نشانه‌های جمع عربی مثل (ات) استفاده نکند.

۶. نکات تکمیلی

اگر با نویسنده طی کردید که عکس محتوا و بارگذاری آن را بر عهده بگیرد باید به نحوه انجام این کارها با جزئیات در بریف اشاره کنید. مواردی مثل کیفیت و ابعاد عکس، منابع عکس، نکات مهم نحوه بارگذاری در سایت و…

خب اگر تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید به شما تبریک می‌گوییم؛ چون الان می‌توانید یک سند حرفه‌ای تولید محتوا بین خودتان و نویسنده تنظیم کرده و یک سروگردن کیفیت محتواهایتان را بالاتر ببرید.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم تمام نکات مهم یک بریف محتوایی را با شما در میان بگذاریم. اگر کارفرما هستید یا تیمی از نویسنده‌ها را مدیریت می‌کنید، لطفاً بریف محتوایی را جدی گرفته و مسیر خلق محتوا را هموارتر کنید. در پایان باز هم از شما می‌خواهیم در کاربردی‌تر کردن این محتوا ما را همراهی کرده و با نظراتتان چراغ راه ما باشید.

اگر دوست دارید یک‌ بریف محتوایی حرفه‌ای و کامل داشته باشید، حتما شیوه نامه های کانتنت را از کانال تلگرام ما دانلود کنید.

5/5 - (2 امتیاز)
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *