بروزرسانیشده در تاریخ 1402/01/19
ایده نوشتن این محتوا را با داستان خودم شروع کنم: فروردین ۱۴۰۲ در دوره تولید محتوای سئو شده با chatgpt ایسمینار شرکت کردم. در جلسه دوم دوره با مفهوم کانسپت کلمه کلیدی (search intent) آشنا شدم و فهمیدم پاشنه آشیل های کانتنت درک نادرست از مفهوم search intent است.
مدرس دوره آقای حمید طهماسبی بهم گفت: خودت باید intent حوزه کاریت را دربیاری و تا وقتی قصد و نیت کاربر را نفهمی، وقتت را هدر میدی و هیچ نتیجهای هم نمیگیری!
بعد فهمیدم در این ۳ سال فعالیت هیچ درک درستی از intent حوزه کاریم نداشتم و اگر با توجه به هدف و نیت کاربر محتوا مناسبی تولید میکردم، الان همه چیز متفاوت بود.
برای درک عمیق semantic seo دهها مقاله خواندم و جدیدآ در دوره گره گشا آقای میلاد صفائی شرکت کردم.
برای جزئیات بیشتر دوره طراحی محتوا کلیک کنید
در این مقاله چیزهایی که تا الان یاد گرفتم را با شما در میان میگذارم (در آینده نزدیک مقاله آپدیت میشود). در ادامه به تعریف سرچ اینتنت، گوگل چگونه نیت کاربر را میفهمد، انواع مدل سرچ اینتنت و راهکارهایی برای شناسایی درست search intent میپردازم.
بزرگترین اشتباه من در های کانتنت چی بود؟
به جای تمرکز بر هدف جستجوی کاربران (Intent Targeting) روی تکرار کلمات کلیدی تمرکز کردم و اسیر الفاظ و کلمات شدم و چیزی از نیت و هدف کاربر نمیدانستم.
هماکنون در حال یادگیری این هستم که گوگل چگونه محتواها و جستجوهای کاربران را تحلیل میکند و من باید تمرکز روی کلمه کلیدی را کنار بذارم و به هدف جستجوی کاربران پاسخ بدهم.
دیگر زمان تکرار کلمه کلیدی به سر رسیده است. محتوایی که فقط بر اساس کلمات کلیدی تولید شود، پاسخگوی نیاز کاربران و هدف جستجوی آنها نیست و باعث افزایش هزینه، اتلاف وقت و کاهش بازدهی استراتژی محتوا خواهد شد.
مثال جالبی برای درک مفهوم نیاز کاربر از جستجو
به نقل از وبسیما: برای درک بهتر search intent از شما میخواهم موقعیتی را تصور کنید که در حال صحبت با دوست خود هستید. طبیعتاً هنگام گوش کردن، به تک تک کلمات به عنوان بخشهای معنا دار جدا از هم نگاه نمیکنید. گوش کردن شما به این دلیل است که میخواهید منظور صحبتهای دوست خود را بفهمید.
برای مثال اگر دوست شما بگوید: چقدر دارم عرق میکنم!
شما میفهمید که این فرد احساس گرما میکند.
پس برای اینکه به او کمک کنید، مثلاً پنجره را باز میکنید یا کولر را روشن میکنید.
در این فرآیند شما توانستید کاری کنید تا احساس گرما دوستتان برطرف شود.
در واقع شما به جای تمرکز به کلمات، به مفهوم و منظور دوست خود توجه کردید.
گوگل هم برای اینکه بتواند به خوبی نیاز کاربران خود برطرف کند، به جای کلمات کلیدی، به قصد و نیت جستجو کننده توجه میکند.
یعنی کاربر قصد دارد با جستجوی این عبارت در نهایت به چه چیزی برسد؟ میخواهد مطلبی را از 0 تا 100 بخواند یا اینکه قصد خرید یک محصول را دارد؟
هدف جستجو کاربر یا search intent چیست؟
هدف کاربر از جستجو، یعنی مفهوم نیتی که کاربر به دنبال آن است. برطرف کردن نیاز کاربر فقط در بهینه سازی کلمات کلیدی خلاصه نمیشود.
فرض کنید فردی عبارت « آموزش سئو به زبان ساده » را جستجو میکند. حالا گوگل باید ببیند کدام یک از سناریوهای زیر دلیل جستجوی کاربر بوده است:
میخواهد دوره رایگان سئو ببیند؟
یا در مورد سئو مقاله جامعی بخواند؟
شاید هم دنبال خرید بهترین دوره سئو است؟
اگر فرض را بر این بگذاریم که هدف کاربر تنها آشنایی با مفهوم سئو است، در اینصورت سایتهایی که به جای خرید دوره، یک مقاله جامع نوشتند، شانس بیشتری برای کسب جایگاه دارند. پس میتوان به این نتیجه رسید که این کاربران هستند به محتوای شما رتبه میدهند و نه رباتهای گوگل!
کاربران راضی یعنی رتبه بهتر. این جمله به آسانی بیان میشود اما گاها تا میلیاردها تومان هزینه و سالها وقت پشت آن نهفته است.
اگر محتوا پادشاه است، پاسخ به نیاز کاربر، کلید ورود به کاخ پادشاهی محتواست.
گوگل چطور هدف جستجو کاربر را میفهمد؟
گوگل با استفاده از الگوریتمهای مرغ مگس خوار، RankBrain و BERT روی نیت جستجو کاربر تمرکز کرده است. الگوریتم مرغ مگس خوار در سال 2013 برای بهبود توانایی فهم معنایی ایجاد شد. این الگوریتم بر فهم عبارتهای مورد جستجو تمرکز کرده و با دقت نتایج را به عنوان پاسخ برمیگرداند. مرغ مگس خوار، میخواهد با فهم ارتباط بین کلمات دانش هدف کاربر را به گوگل بدهد.
همچنین در سال 2019 الگوریتم BERT با استفاده از تکنیکهای پردازش زبان طبیعی به فهم هدف کاربر کمک کرد. BERT از نمایشگرهای رمزگذاری دوجهته برای درک بهتر ارتباط بین هر کلمه در یک عبارت، استفاده میکند.
چرا search intent در سئو همه چیز است؟
Search Intent از همه فاکتورهای سئو مهمتر است. حال شما بهترین محتوا و لینکهای قوی داشته باشید و سایتتان مثل موشک بارگذاری شود ولی کاربر را به آن چیزی که میخواهد نرسانید، گوگل رتبه خوبی به شما نمیدهد.
کار اصلی گوگل رساندن بهترین محتوا به دست مخاطب است (محتوایی که نیاز کاربر را برطرف کند). برای گوگل مهم است کاربری که از موتور جستجوگر استفاده میکند، در کوتاهترین زمان ممکن به هدفش برسد.
4 هدف جستجو کاربر که باید بشناسید
برای درک search intent کاربر، انواع مختلف کلمات را باید بشناسید، تا بفهمید هر محتوا چه سبکی از جستجو را پوشش میدهد. در ادامه به ۴ نوع از هدف کلمات میپردازم:
۱. جستجو برای اطلاعات کسب کردن
جستجو اطلاعاتی همانطور که از نامش پیداست، در مورد افرادی است که نوعی از اطلاعات را میخواهند. البته این مفهوم میتواند بسیار گسترده باشد، به عنوان مثال سرچهایی مانند “پایتخت کشور هلند کجاست” یا “بیوگرافی احمد کلاته” از این دسته هستند. در بسیاری از موارد قصد جستجوگر یافتن اطلاعاتی است که میخواهد بداند و پس از آن به جستجوی خود پایان میدهد.
۲. جستجو برای خرید محصول یا خدمتی
گروه دیگری از هدف جستجوها که بخش زیادی از حجم جستجوها را به خود اختصاص میدهد، جستجو برای خرید است. مانند خرید بنفشه، خرید سامانه پیامکی، خدمات طراحی سایت یا خدمات کاشت مو. برای این دسته از جستجوها، گوگل نتایجی را نمایش میدهد که کاربر به سمت گزینههای مختلف برای انتخاب و خرید هدایت میشود.
۳. سرچ برای تحقیق و بررسی
بعضی افراد در آینده (یا به زودی) قصد خرید چیزی را دارند و برای انجام جستجوی خود از وب استفاده میکنند. به عنوان مثال، بهترین سایت خرید قهوه یا بهترین آموزش زبان انگلیسی کدام است؟ این افراد به دنبال هدف تعاملی هستند و برای تصمیمگیری نیاز به زمان و اطلاعات بیشتری دارند.
۴. سرچ با هدف پیدا کردن یک سایت مشخص
گروه آخر جستجوها، مربوط به کاربرانی است که به دنبال دسترسی به یک صفحه یا مکان خاص هستند. در این نوع جستجوها، سئوی نام برند اهمیت زیادی دارد. معمولا در این سرچها کاربر از قبل میداند که به کجا میخواهد برود. برای مثال خرید رینگ لایت دیجی کالا یا خرید گردو از باسلام
چگونه هدف جستجوی کاربر را تشخیص بدهیم؟ (2 مرحله)
حالا که با انواع Search Intent کاربران آشنا شدید، نیاز است هدف جستجو کاربران سایتتان را به درستی در بیاورید و متناسب با آن محتوا تولید کنید.
1. ابتدا سرچهای کاربران را از ابزارهای کیبورد ریسرچ لیست کنید.
اگر به این نتیجه رسیدید که محتواهایتان متناسب با نیاز و هدف جستجوی کاربر نیست، باید کلمات کلیدی محتوای خود را بازبینی کنید. مهم نیست دقیقا از چه ابزار تحقیق کلمات کلیدی استفاده میکنید، مهم اینکه بتوانید عبارتهایی را پیدا کنید که به هدف جستجوی کاربرانتان نزدیکتر است.
2. ملاک اصلی نتایج serp گوگل است
وقتی کلمات و عبارتهای بازبینی شده را پیدا کردید، باید به سراغ صفحه نتایج گوگل بروید و ببینید که رقبا در این مورد چه کردهاند. ساختار محتوای سایتهای رتبه 1 تا 5 را با دقت بیشتری بررسی کنید.
گاهی اوقات تعیین هدف کاربر از جستجو کاری دشوار است و شما را به شک خواهد انداخت. برای مثال کاربر با سرچ کلمه فروشگاه اینترنتی ممکن است بخواهد فروشگاه اینترنتی راهاندازی کند یا بخواهد فروشگاه اینترنتی معتبری را برای خرید آنلاین انتخاب کند. در چنین شرایطی کلمه مدنظر را جستجو بکنید و با توجه به اکثریت نتایج گوگل محتوا مناسب را بنویسید.
حالا که هدف جستجو کاربر را شناسایی کردید باید در ۲ مرحله محتوای سایت را بر اساس نیت جستجو کاربر بهینهسازی کنید:
۱. عناوین و نوع محتوا آپدیت شود
فرض میگیرم کلمات کلیدی که با هدف جستجوی کاربر همسو است را شناسایی کردهاید. حالا اولین و مهمترین گام، بروزرسانی عنوان مقاله، متا دیسکریپشن، چیدن H1 و H2 براساس این کلمات و بدنه محتواست. برای افزایش نرخ کلیک، باید اول با عنوانها به کاربران بگویید که پاسخ نیاز آنها در سایت شماست.
۲. محتوای باکیفیت متناسب با نیاز کاربر بنویسید
نوع محتوای شما باید متناسب با نیاز کاربران باشد. همیشه قبل از نوشتن محتوا، خود را جای کاربر بگذارید تا هدف او از سرچ عبارتهای مختلف را بفهمید. این طرز فکر کمک میکند تا از زاویه دید مخاطب به موضوع نگاه کرده و محتوا خوبی به کاربر ارائه بدهید.
چگونه بفهمیم محتوای سایتمان با نیازهای جستجوی کاربران سازگار است؟
میتوانید با استفاده از ابزار Search Console گوگل، رفتار کاربران در 3 ماه گذشته را بررسی کرده و در صورت داشتن نرخ کلیک کم و نرخ پرش بالا، محتوای سایت خود را آپدیت کنید.
در آپدیتها intent مقالات را بهینه کنید
اگر صفحهای دارید که فکر میکنید باید رتبه بالاتری در موتورهای جستجو بگیرد اما رتبه خوبی ندارد، بهتر است با توجه به مفهوم Search Intent آن صفحه را بررسی کرده و از نظر هدف جستجو کاربری آن را ارزیابی کنید. احتمالا با وجود محتوای خوب، کاربر را به هدفش نمیرسانید. در نتیجه نیاز است محتواهای قدیمی خود را بررسی کرده و آنها را با توجه به Search Intent بهروزرسانی کنید.
شخصآ با نوشتن این محتوا درک درستی از سرچ اینتنت پیدا کردم و امیدوارم شما هم این مفهوم حیاتی را درک کرده باشید. در انتها، برایتان چک لیستی از مهمترین موارد گفته شده تهیه کردهام تا بتوانید آنها را بخاطر بسپارید:
- Search Intent هسته مرکزی تجربه کاربری و هدف مهم الگوریتمهای گوگل برای ارزیابی نحوه عملکرد سایتها است.
- گوگل با استفاده از الگوریتمهای هامینگبرد و رنکبرین، توانایی تفسیر هدف جستجو را دارد.
- هنگامی که کلمه کلیدی جستجو میشود، گوگل نتایجی را نمایش میدهد که با هدف جستجو مطابقت دارند.
- برای یافتن هدف جستجوی یک کلمه کلیدی، باید نتایج اول گوگل را تحلیل کرد.
- هدف جستجو کاربر یا Search Intent برای گوگل بسیار مهم است و از آن در رتبه بندی سایتها استفاده میکند.
- قدم اول نوشتن محتوا، شناسایی نیاز مخاطب است. گوگل با توجه به رفتار کاربران به محتوای شما رتبه میدهد. پس قبل از هر محتوایی، هدف کاربر را بشناسید و محتوای در راستای پاسخ به نیازهای او بنویسید.
- اگر تولید محتوا مسیری برای پادشاهی در اینترنت باشد، search intent کلید ورود به این پادشاهی است.
- تحقیق کلمات کلیدی اساس و پایه سئو است. این فرآیند را با دقت بیشتری انجام دهید و در بازه زمانیهای مشخص، محتواهای خود را بازبینی کرده تا ارزشمندتر و باکیفیتتر شوند.
- گوگل به دنبال تنوع محتوا و ارائه ماهیت جدید در نتایج جستجو است. اگر همه درباره یک موضوع کلیشهای نوشتهاند، شما با یک دیدگاه جدیدتر به موضوع نگاه کنید.
- برای درک بهتر نیازهای کاربر، صفحه باید با هدف کاربر از جستجو هماهنگ باشد. برای مثال، آیا هدف کاربر از بازدید صفحه، خواندن مقاله، خرید محصول یا دانلود فایل است؟
- کلمات کلیدی طولانی را دست کم نگیرید؛ با انتخاب درست کلمات کلیدی طولانی میفهمید نیاز کاربر دقیقاً چیه؟!
- همه کار و هیچ کار نباشید، در یک حوزه بهترین باشید!
عجب مقاله آموزنده ای بود، ممنونم از شما 👏
خیلی خوشحالم که براتون آموزنده بوده 🙂