بروزرسانیشده در تاریخ 1401/10/06
میدانم در سرتان چه میگذرد. احتمالاً مقالهی انتخاب قالب وردپرس را نادیده گرفتهاید و یک راست به سراغ تغییر قالب وردپرس آمدهاید. شاید شما از قالب فعلی سایتتان خسته شده باشید یا قالب فعلیتان امکانات کمی دارد و نیازهایتان را تامین نمیکند. به هرحال حضور شما در اینجا نشاندهندهی این است که برای تغییر قالب سایت مصمم هستید.
زمانیکه قصد تغییر قالب وردپرس های کانتنت را داشتم، ایدهی نوشتن چنین محتوایی به ذهنم خطور کرد و توانستم با همین مقاله، فرآیند تغییرات قالب را پشت سر بگذارم.
در این مقاله قصد دارم تمام مراحل آموزش تغییر قالب وردپرس را با شما در میان بگذارم. خواندن این مقاله برای افرادی که دنبال تغییر قالب قدیمی وردپرس هستند، به شدت توصیه میشود.
قبل از تغییر قالب وردپرس این 7 کار ضروریست!
شاید در نگاه اول تغییر قالب سایت وردپرس ترسناک به نظر برسد، اما آنقدرها هم که فکر میکنید، پیچیده و سخت نیست؛ فقط باید بدانید که قبل از تغییر قالب وردپرس و بعد نصب آن چه کارهایی را باید بکنید (همین!).
پس برای اینکه اطلاعات مهم سایت خود را از دست ندهید و براحتی فرآیند تغییر قالب سایت وردپرس را پشت سر بگذارید، راهکارهای [مهم] این مقاله را دنبال کنید.
نکته خیلی مهم: اگر با نحوه تغییر قالب وردپرس آشنایی ندارید، اینکار را به تیم توسعهدهنده قالبی که خریداری کردید، بسپارید (بابت اینکار هزینه نسبتآ زیادی میگیرند)
1. در قدم اول از سایتتان فول بکاپ بگیرید
از آنجایی که هر لحظه یا بعد از تغییر قالب سایت وردپرسی امکان دارد سایتتان با مشکل روبهرو شود، داشتن یک فول بکاپ مثل فرشته نجات سایت، عمل میکند. اگر سایت فعالی دارید و میخواهید قالبش را عوض کنید، حتماً قبل از اقدام به این کار، از تمام محتویات سایتتان بکاپ کامل بگیرید. کار از محکمکاری عیب نمیکند.
هشدار: حتی در زمانهایی که نیاز به تغییر قالب ندارید، بهتر است به صورت مداوم از سایت خود یک نسخه بکاپ داشته باشید تا در صورت نیاز بکاپ را بازیابی کنید (با فول بکاپ همه چیز قابل بازگشت است).
برای تهیهی بکاپ میتوانید از طریق هاست سی پنل فول بکاپ بگیرید. البته افزونههای زیادی برای گرفتن بکاپ از وردپرس مانند UpdraftPlus وجود دارد.
در این رابطه پیشنهاد میکنم نگاهی به مقاله بهترین افزونه بکاپ گیری وردپرس بیندازید.
2. از شخصی سازیهای انجام شده روی قالب فعلی غافل نشوید
برخی از وبمسترها دوست دارند وبسایت خود را با اضافه کردن قطعه کد مستقیماً به فایل functions.php طرح قالب خود را شخصی سازی کنند. این تغییرات یک بار انجام شده است و مدیران سایت هنگام تغییر قالب باید کدهای سفارشی شده را به قالب جدید انتقال بدهند.
3. ابزارکهای قالب فعلی را به قالب جدید انتقال دهید
سایدبار مکانی است که ابزارکهایی مثل: آخرین نوشتهها، پربازدیدترین مقالات، بنر تبلیغاتی، فیلتر محصولات و… قرار میگیرند. در سایدبار بیشترین شخصی سازی و لینک دهی داخلی میتواند انجام شود.
برای این که بعد از تغییر قالب سایت وردپرس ابزارکها را از دست ندهید، وارد صفحه ابزارکهای وردپرس در مدیریت شوید. سپس در پایین آن صفحه بخشی به عنوان ابزارکهای غیر فعال وجود دارد؛ ابزارکهایی که در این قسمت قرار میدهید تنظیمات و محتویات آنها نگه داشته میشوند، اما در قالب وردپرس به نمایش درنمیآیند. قبل از تغییر قالب، ابتدا ابزارکها را بکشید و در قسمت ابزارکهای غیر فعال رها کنید، بعد از نصب قالب دوباره میتوانید آنها را به بخش ابزارک خود اضافه کنید.
4. کدهای رهگیری را دور نیندازید
یکی از اشتباهات رایجی که بعد تغییر قالب وردپرس انجام میشود، نادیده گرفتن کدهای پیگیری سایت است. اکثرا وبمسترها کدهای رهگیری مثل: گوگل وبمستر، آنالیتیکس و… خود را مستقیماً به پروندههای قالب خود اضافه میکنند. همچنین، قالبهای وردپرسی وجود دارند که به شما امکان اضافه کردن کدهای تبلیغاتی و Analytics را در پنل تنظیمات خودشان میدهند.
مطمئن شوید که همه کدهای رهگیری قالب فعلی را کپی کردهاید تا بعد نصب قالب جدید آنها را به سایت اضافه کنید. برای این منظور توصیه میشود که Google Analytics را با استفاده از افزونه آنالیتیفای نصب کنید و برای سایر کدهای پیگیری، از افزونه هدر و پاورقی استفاده کنید.
5. سرعت قالب فعلی را بررسی کنید
سرعت سایت یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر تجربه کاربری بازدیدکنندگان و رتبه بندی گوگل است. قبل از این که سراغ تغییر قالب وردپرس بروید، باید سرعت بارگذاری قالب فعلیتان را چک کنید. مطمئنآ قالب جدید سریعتر از قالب قبلی شما است. برای بررسی زمان بارگذاری صفحه اصلی و همچنین برخی از صفحات داخلی از ابزارهای PageSpeed Insights و gtmetrix میتوانید استفاده کنید.
6. وبسایت در حال تعمیر است
به طور حتم کاربرانتان دوست ندارند وقتی سایت شما را باز میکنند با صفحه سفید یا کدهای خطا روبهرو شوند. پس هنگامی که میخواهید در سایت خود تغییرات کلی انجام دهید، برای مدتی سایت را به حالت تعمیر دربیآورید تا کاربران مراجعه کننده به سایت تصور نکنند سایت خراب شده است.
برای ساخت یک صفحه زیبا که به کاربر نشان دهید در حال انجام تغییرات و بروزرسانی هستید، میتوانید از افزونه WP Maintenance Mode استفاده کنید.
7. قالب جدید را نصب کنید
بعد از انجام اقدامات بالا، قدم بعدی نصب قالبی است که میخواهید در سایت خود استفاده کنید. در مرحله نصب باید به دقت عمل کنید تا مشکلی در رابطه با محتوای سایت شما به وجود نیاید. نصب قالب وردپرس با چندین روش امکان پذیر است:
- نصب قالب از طریق پیشخوان وردپرس
- نصب قالب وردپرس روی هاست
- نصب قالب وردپرس با بسته نصبی
- و…
برای اطلاعات بیشتر آموزش نصب قالب وردپرس در کمتر از 5 دقیقه راست چین را حتمآ بخوانید.
چک لیست بعد از تغییر قالب وردپرس: (10 مورد)
حالا در این قسمت به سراغ چک لیستهای مهمی میرویم که شما باید بعد تغییر قالب سایت، به آنها دقت کنید.
1. تغییر اندازه [تصاویر شاخص] را از یاد نبرید
بعد از دیدن نوشتههایتان متوجه شدهاید که تصاویر شاخص بهم ریخته است؟! بهم ریختگی تصاویر شاخص کاملا طبیعی است چراکه تمام قالبهای وردپرسی برای تصاویر شاخص اندازه مشخصی دارند.
مشکل تغییر سایز تصاویر روی سئو سایت تأثیر منفی میگذارد و سرعت سایت را تا حدودی کاهش میدهد. برای حل این مشکل، باید وارد ویرایش نوشتهها شوید و همه تصاویر شاخص را حذف و مجددا آپلود کنید. اما این راهکار بسیار زمانبر بوده و ممکن است شما هزاران مقاله روی سایتتان داشته باشید. بهترین راهحل استفاده از افزونه معروف Regenerate Thumbnails است.
این افزونه تمام تصاویر شاخص را از ابتدا، در سایزهای جدید (متناسب با قالب جدید) میسازد. پس از نصب و فعالسازی افزونه، باید از منو ابزارها روی گزینه بازسازی تصاویر بندانگشتی کلیک کنید و به آن دستور دهد که همه تصاویر را دوباره ایجاد کند.
در صفحه پایین، تیک “فایلهای تصاویر بندانگشتی برای اندازههای قدیمی ثبت نشده” را بردارید تا فضای سرور آزاد شود. همچنين تیک ممکن است تصاویر شکسته در پستها و صفحات شما ایجاد کند را فعال کنید. این کار باعث میشود که مقدار زیادی از فضای هاست آزاد شود. در واقع فعال کردن این گزینه تصاویر مربوط به قالب قبلی که در سایزهای مختلف ایجاد شده را حذف میکند. در نهایت روی گزینه “بازسازی تصاویر بندانگشتی برای همه پیوست” کلیک کنید.
حالا با اینکار افزونه شروع میکند برای تمام تصاویر وبسایت، سایزهای مختلفی میسازد. باتوجه به بیشتر بودن تصاویر سایت، این فرآیند ساعتها زمان میبرد.
پس از اتمام کار، یکبار سایت خود را رفرش کنید. مشاهده خواهید کرد که همه تصاویر به اندازه مناسب در سایت قرار گرفتهاند و تصاویر در سایز کوچکتر بارگذاری میشوند. و همین باعث میشود سرعت سایت افزایش پیدا کند.
نکته مهم: الان نیازی به افزونه Regenerate Thumbnails ندارید و حذف آن مشکلی برایتان پیش نمیآیید.
2. جایگاه منوها، هدر، فوتر و… را تنظیم کنید.
دومین کاری که باید بعد از تغییر قالب سایت انجام دهید، تنظیمات قالب است. بسته به قالبی که نصب کردهاید، یک پنل مدیریت قالب دارید که باید تنظیمات قالب را در این بخش اعمال کنید.
در این مرحله بخشهای مهم مثل: صفحات سایت، نوشته وبلاگ، سایدبار، رنگ سازمانی، فهرستها، فونت، هدر و فوتر و… را تنظیم کنید.
نکته مهم: هر قالبی که نصب میکنید، تنظیمات بخصوصی دارد و شما باید با ورود به بخش تنظیمات، موارد مهم را تغییر دهید.
3. پازل تغییر قالب را قدم به قدم کامل کنید
تغییرات را به صورت جزئی و قدم به قدم اعمال کنید. حالا شما روی قالب جدیدی کار میکنید و با آن آشنایی کافی ندارید، بنابراین محتاطانه تغییرات را روی آن اعمال کنید.
هر تغییر کوچکی که میدهید، آن را تست کرده و بعد به کامل کردن ویژگیهای مورد نظر خود ادامه دهید. در انجام هر تغییری تست کردن را فراموش نکنید تا اگر قالب بهم ریخت بتوانید تغییر اعمال شده را بازگردانید.
نکته مهم: ساختار قالب جدید را به طور کامل بشناسید و بعد تغییرات بزرگ را روی قالب اعمال کنید.
4. تست و هرس کردن افزونههای غیرضروری را فراموش نکنید
افزونههای اضافی رو پاک کنید تا سایتتان نفس تازهای بکشد. ممکن است قالب جدید نیازی به افزونههای قبلی نداشته باشد یا شاید افزونههای جدیدی را بطلبد، پس بعد از تغییر قالب این مورد را به دقت مورد بررسی قرار دهید. همچنین ببینید تمامی افزونههای قبلی با قالب فعلی سازگارند یا نه؟
نکته مهم: افزونههای غیرفعال از نظر سرعت و امنیت مشکلاتی را برای سایت ایجاد میکنند، پس هرچه زودتر افزونههای بلااستفاده را از سایت خود حذف کنید تا از خطرات احتمالی در امان باشید.
5. از سازگاری قالب با دیواسها و مرورگرهای مختلف مطمئن شوید
دیدن قالب سایت روی دیواسها و مرورگرهای مختلف مرحله بعدی است. نمای که شما در مرورگر خود مشاهده میکنید، شاید در مرورگر دیگری بدین صورت دیده نشود. اگر با ویندوز کار میکنید حتما سایت خود را در مرورگرهای فایرفاکس، کروم و اینترنت اکسپلورر تست کنید، اگر هم از مکینتاش استفاده میکنید قالب جدید را در مرورگرهای فایرفاکس، کروم و سافاری بررسی کنید.
مطمئن شوید که در تمام مرورگرها و دستگاههای پرکاربرد سایت به خوبی نمایش داده میشود.
6. سرعت بارگذاری و لود سایت را با قالب جدید بسنجید
در گام بعدی سرعت بارگذاری قالب جدید را با قالب قدیمی مقایسه کنید. وقتی قالب جدید شما فعال شد و از مراحل بالا عبور کردید، وقت آن است که تست سرعت دیگری را انجام دهید. در حالت ایدهآل، وبسایت جدید شما پس از تغییر قالب وردپرس سریعتر خواهد بود و نمرات بهتری در تست سرعت شما خواهد گرفت. برای اینکار کافیست از همان ابزارهای تست سرعتی که قبلا استفاده کرده بودید، استفاده کنید و نتایج را با هم مقایسه کنید.
اگر قالب جدید کندتر از قالب قبلی است، افزونه rocket را نصب کنید. این افزونه حجم فایلهای HTML، JavaScript و CSS را کاهش میدهد و با کش کردن تصاویر میتواند در سرعت بارگذاری وبسایت شما تاثیر بسیار زیادی بگذارد.
7. به کاربرانتان تغییر قالب را اعلام کنید.
هدف شما از بهبود سایت نهایتآ به کاربران مربوط میشود. در واقع کاربران سایت شما تنها دلیلی هستند که شما سایت دارید. پس از آنها بخواهید نظرات خود و مشکلات احتمالی را به شما بگویند.
8. الان وقت خاموش کردن حالت تعمیر و نگهداری است
مرحله آخر هم غیرفعال کردن حالت تعمیر است. بعد از اینکه همه موارد ذکر شده را رعایت کردید، میتوانید با خیال راحت سایت خود را از حالت تعمیر و نگهداری خارج کرده و سایت را آنلاین ببینید. برای خارج کردن سایت از حالت تعمیر، کافیست افزونه Maintenance Mode را غیرفعال و یا کلا حذف کنید.
چند نکته برای جمعبندی
همانطور که دیدید و خواندید، آموزش تغییر قالب وردپرس کار نشدنی نیست. اگر در حال حاضر سایت فعالی دارید و میخواهید قالب آن را عوض کنید، با رعایت کردن این نکات کارتان به مراتب راحتتر میشود. به صورت چک لیست مهمترین موارد را برایتان لیست میکنم:
- در قدم 0ِ0 از سایتتان فول بکاپ بگیرید. (کار از محکمکاری عیب نمیکند)
- کدهای شخصی سازی شده روی قالب فعلی را به قالب جدید انتقال دهید
- اگر کد رهگیری دارید، آن را به قالب جدید اضافه کنید
- قبل از هر اقدامی وبسایت را در حال تعمیر و نگهداری بگذارید
- سرعت قالب فعلی را بررسی کنید
- قالب جدید را نصب کنید
- با افزونه Regenerate Thumbnails تمام تصاویر شاخصتان را تغییر اندازه بدهید
- افزونههای غیرضروری را حذف کنید
- دستی به روی منوها، هدر، فوتر، سایدبار و… بکشید
- فرآیند تنظیم قالب را به صورت جزئی و قدم به قدم انجام دهید
- سرعت قالب جدید را با قالب فعلی بسنجید
- حرف کاربرانتان بهترین فیدبک برای شماست
در پایان اگر مورد مهمی درباره این چک لیست به نظرتان میرسد، در قسمت کامنتها بیان کنید تا آن را به مقاله اضافه کنم.
دیدگاهتان را بنویسید