برنامه ریزی کسب و کار اینترنتی

چگونه برای کسب و کار اینترنتی خود برنامه ریزی کنیم؟ (بهترین راهنما)

خواندن این مطلب 7 دقیقه زمان میبرد

بروز‌رسانی‌شده در تاریخ 1399/10/23

برنامه ریزی کسب و کار اینترنتی موضوع بعدی از سری مقالات آموزشی، کسب و کار اینترنتی است. برنامه ریزی دقیق باعث می شود مسیر حرکت و توسعه کسب و کار خود را مشخص کرده و آینده کسب‌ و کار خود را ببینید. بنابراین، برای رسیدن به هدف و پیشرفت در کسب و کار، نیاز به برنامه‌ریزی خوبی دارید.

ممکنه برای بعضی‌ها، برنامه ریزی کار سختی باشد، و همین باعث شود برنامه ی دقیقی برای کسب و کار خود تعیین نکنند. اگر شما هم جزء افرادی هستید که هنوز برای کسب و کار خود برنامه ریزی نکردند، یا اصول برنامه ریزی کسب و کار را نمی دانید، یا نمی دانید چگونه برای کسب و کار اینترنتی خود برنامه ریزی کنید؟ و اینکه برنامه ریزی کسب و کار چیست ؟
پیشنهاد می‌کنم تا انتهای مقاله با من همراه باشید. تا به تمام سوالاتی گفته شده، پاسخ کامل دهم.

یک پیشنهاد: مقالاتی که در سایت‌ های کانتنت نوشته شده‌اند، ارتباط نزدیکی با یک دیگر دارند. از این رو سطری با عنوان پیش‌نیاز این مقاله نوشته شده، که پیشنهاد می‌کنم برای درک بهتر موضوع، آن را مطالعه کنید.

پیش‌نیاز این مقاله: اولین قدم کسب و کار اینترنتی

چگونه برای کسب و کار خود برنامه ریزی کنیم؟

چگونه برای کسب و کار خود برنامه ریزی کنیم؟

1. اهداف کسب‌ و کار خود را مشخص کنید

اهداف کلی کسب و کار خود را تعیین کنید، تا شما را برای ادامه برنامه‌ریزی هدایت کند. لحظه‌ای چشمان خود را ببندید و تصور کنید الان در 5 سال آینده هستید. می‌خواهید کجای کار باشید؟ چه موقعیتی داشته باشید؟ در 5 سال آینده آیا کسب و کارتون تا چه حد پیشرفت کرده؟ آیا در حال اداره امپراطوری بزرگ هستید؟ آیا سود زیادی کسب کرده‌اید و در جای مورد علاقه خود در حال استراحت هستید و از سودی که به دست آورد اید لذت می‌برید؟

بخش مهم یک طرح کسب و کار موفق، همین سؤالات است. اغلب ما ایرانی‌ها، اهداف مکتوب نداریم. لطفاً این مرحله را با دقت بررسی کرده و روی کاغذ تمام این موارد را بنویسید.

تعیین اهداف، شما را در یک مسیر مشخص نگه می‌دارد. اگر ندانید قرار کجا بروید، واقعاً نمی‌توانید برنامه ریزی کنید.

2. محصولات و خدمات را تعریف کنید

چه خدماتی ارائه می‌کنید؟ آیا کالای فیزیکی می‌فروشید یا کالای دیجیتال. حداقل کاری که باید انجام دهید، اینکه روی کاغذ چند خط بنویسید که قراره در آینده چه خدماتی ارائه کنید. این موارد بعدآ در صفحه‌ی درباره ما سایت قرار می‌گیرد.

توضیح دهید که محصولات و خدمات شما چه مشکلاتی از مردم را حل می‌کنند؟ چرا به جای رقبا از شما خرید کنند؟ و هزینه‌های تولید و قیمت فروش محصولات و خدمات را مشخص کنید.

3. مخاطبان هدف را مشخص کنید

مخاطبان هدف

مخاطبان هدف من، چه کسانی هستند؟ چطوری آنها را پیدا کنم؟ شناسایی بازار هدف قضیه خیلی مهمی هست. آیا مخاطبان هدف بیشتر خانم، آقا، یا دانشجو هستند.

بدون مشتری، کسب و کار شما درآمدی نخواهد داشت و بدون تحقیق بازار هم نمی‌دانید که چه کسانی تمایل دارند، برای محصولات یا خدماتتان بهایی پرداخت کنند.

پس ابتدا مخاطبین خود را بشناسید و نیازهایشان را شناسایی کنید. دو راه ساده برای دانستن نیاز مردم: می‌توانید وارد انجمن‌ها و شبکه اجتماعی‌ها شوید و ببینید مردم چه خواسته‌های دارند. و محصولاتی در رابطه با آن نیازها ارائه کنید.

اگر کسب و کار اینترنتی را به عنوان کار اصلی انتخاب کرده‌اید، باید هدف از ایجاد آن را مشخص کنید. و یک برنامه‌ی بلند مدت با اهداف کاملاً مشخص داشته باشید. پس برای شروع کسب و کار خود ابتدا باید اهداف خود را روی کاغذ بیارید، و تمام جزئیات را بنویسید.

4. برنامه بازاریابی را تعریف کنید

برنامه بازاریابی

مردم چطوری بدانند شما حضور دارید؟

وقتی شما یک محصول یا خدمات خوبی دارید، اما بازاریابی ندارید، مثل اینکه یه محصول باارزشی را در اتاقی تاریک برای فروش گذاشتید و توقع دارید بفروشید. اصلاً کسی اطلاع دارد شما هستید؟

مسلمآ نه! شما وقتی یک کسب و کاری راه اندازی می‌کنید، باید یک برنامه مشخص برای معرفی کسب و کار خود به مردم داشته باشید.

مقاله مرتبط: برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به «ایمیل مارکتینگ چیست» مراجعه کنید.

5. برای کسب و کار خود نقطه سر به سر تعیین کنید

نقطه سر به سر

منظور از نقطه سر به سر چیست؟ یعنی جایی که شما هزینه‌هایی کردید، با درآمدی که کسب کردید، یکسان می‌شوند. باید بدانید چه قدر هزینه می‌کنید؟ و چه برنامه‌ای برای هزینه‌هایتان دارید؟

از همین حالا به فکر نقطه سر به سر کسب و کار خود باشید. بدانید کی قراره به نقطه سر به سر برسید؟ حداقل یه دید کلی برای خود تعیین کنید. مثلاً من می‌خواهم در بازه زمانی 6 ماهه به نقطه سر به سر برسم.

کسب و کار داریم بعد 5 سال به نقطه سر به سر می‌رسد. و کسب و کارهای هم هستند که 2-6 ماهه به نقطه سر به سر می‌رسند. این برمی گردد به حوزه فعالیت شما که چه قدر خواهان دارد و رقبا در چه سطحی کار کرده‌اند.

6. در آینده سایت خود را چه قدر بزرگ می بینید؟

دقیقاً می‌خواهید کجای کار باشید؟ به کجا برسید؟ با چه سایت‌های می‌خواهید رقابت کنید؟ چه برنامه‌ای برای رقابت با آنها دارید؟

اگر قراره یک سایت محتوایی بزنید، چه قدر می‌تواند بزرگ شود؟ برای بزرگ شدنش باید تحقیق و بررسی کنید.

سایت‌های قدیمی این حوزه مثلاً زومیت، چه بن بست‌های را طی کرده تا به جایگاه کنونی الان رسیده؟ باید این موارد را بررسی کنید.

سایت‌های بزرگی که الان می‌بینید، با برنامه ریزی هدفمند و بررسی وضعیت بازار ایران کار خود را شروع کردند و به نتیجه دلخواه رسیدند.

مثلاً سایتی مثل تخفیفان از روز اول کار می‌دانست قراره چه کاری انجام دهد، منبع درآمد زایی خود را مشخص کرد. اگر شما هم می‌خواهید کسب و کار موفقی داشته باشید، پیشنهاد می‌کنم سؤالات گفته شده را پاسخ دهید و به تمامی آنها عمل کنید.

مدل برنامه‌ریزی برای همه یک جور نیست و مثلاً اگر رقبا قوی داشته باشید، حتماً باید بیشتر و هوشمندانه‌تر کار کنید.

7. انجام کارهای سایت را تعیین کنید

آیا می‌خواهید تمام کارهای خود را تنهایی انجام دهید؟

اگر می‌خواهید یک فروشگاه اینترنتی ساده با چند محصول راه اندازی کنید، تنهایی جواب می‌دهد. اما اگر می‌خواهید یک سایت بزرگتری بزنید، تنهایی جوابگو نیست.

اگر بودجه کافی ندارید برای شروع چند ماه اول را تنهایی کار کنید، اما بعد مدتی به کارهای سایت نمی‌رسید و آن وقت که باید کارهای مثل تولید محتوا را به فریلنسرها واگذار کنید. قرار نیست همه چیز را بدانید. خیلی اوقات هزینه کردن خیلی به‌صرفه تر است. باید برای این موارد هم برنامه ریزی داشته باشید.

چه کارهایی را برون سپاری کنم؟ خودم چه کارهای انجام دهم؟ کارها را به چه کسانی بسپارم؟ چه وقت لازمه تا افراد را وارد سیستم سایت کنم؟

همه چیز را پیش بینی کنید. برای همه چیز برنامه داشته باشید، تا قبل از اینکه اتفاقی بیفتد یه عکس العملی داشته باشید.

8. برای هدف خود مهلت و محدوده زمانی (Deadline) تعیین کنید

Deadline

اگر برای خودتان محدودیت زمانی نداشته باشید به احتمال زیاد هدفتان، با شکست روبه رو خواهد شد. اهدافی که با محدودیت زمانی و بازه زمانی مشخص تعریف شده‌اند، نشان می‌دهند که شما به طور کامل به آنها متعهد خواهید بود. بنابراین یک تاریخ منطقی برای هدفتان تعیین کنید. وگرنه ممکنه، همیشه انجام کارهایتان را به تعلیق بندازید و در نهایت از دستیابی به هدفتان دلسرد شوید.

9. تا چه مدتی برنامه ریزی کرده اید؟

باید برنامه ریزی دقیقی داشته باشید. طوری نه، که یک سایت بزنم بعدآ تبلیغ می‌گیرم و … از این حرف‌ها. موفقیت در این شرایط خیلی بعید به نظر می‌رسد. حداقل کاری که باید انجام بدید، اینکه کلیات کار را یادداشت کنید.

مثلاً من می‌خواهم در بازه زمانی 3 ماهه کار تولید محتوا را انجام بدم. بعد تا 3 ماه دیگر مثلاً این جنس‌ها را موجود می‌کنم و … با این کار شما سردرگم نمی‌شوید. و می‌دانید قرار هست در چه بازه زمانی، چه کاری را انجام دهید.

همین الان کاغذ و قلمی بردارید و حداقل برای یک سال آینده کسب و کار خود برنامه ریزی کنید. برای اینکه برنده شوی باید برنامه ریزی داشته باشید، آمادگی پیدا کنید و در نهایت اقدام کنید.

استیو جابز گفته: برای توسعه و پیشرفت هر کاری در زندگی باید برنامه ریزی داشته باشیم. اگر بی برنامه جلو برویم و مدام به فکر این باشیم که از اتفاقات پیشرو استفاده کنیم، باید گفت هیچوقت به موفقیت باارزشی دست پیدا نخواهیم کرد.

در پایان، چند نکته مهم درباره‌ی برنامه ریزی کسب و کار اینترنتی ؛

  • در انتخاب اهداف، آینده نگری داشته باشید و تغییرات در حال شکل گیری در جوامع را در نظر بگیرید و با توجه به آن تغییرات، اهداف توسعه فردی خود را انتخاب کنید.
  • به صورت دوره‌ای، مثلاً هر 2 ماه یک بار برنامه ریزی که، در حال اجرای آن هستید را بررسی کنید. ببینید چه قدر از برنامه جلو یا عقب هستید. و در صورت مشاهده مسیرهای بهتر، سعی در اصلاح برنامه ریزی کنید.
  • جزئیات برنامه ریزی را خیلی زیاد نکنید. چون زمان برنامه ریزی را طولانی می‌کند و همچنین قابلیت اجرای و کنترل آن نیز، سخت‌تر می‌شود.
  • در برنامه ریزی و اجرای آن خیلی کمال گرا نباشید و یک حد پذیرفتنی با توجه به شرایط محیطی برای انجام کارها تعیین کنید.

دوست من، برای کسب و کار اینترنتی خود برنامه ای “دقیق” و “مستمر” داشته باش!

با برنامه ریزی راه پیشرفت خود را مشخص کنید.

جمع‌بندی:

به انتهای مقاله برنامه ریزی کسب و کار اینترنتی رسیدیم. در این مقاله سعی کردم به بهترین برنامه ریزی کسب و کار اینترنتی و ضرورت آن بپردازم. همچنین سؤالات پایه‌ای هر کسب و کار موفقی که لازم است از خود بپرسد و جواب آن را بداند پرداختم.

در صورتی که در رابطه با این موضوع، سؤالی داشتید خوشحال می‌شوم در قسمت نظرات همین مقاله با من در میان بگذارید. سپاس گذارم از اینکه تا انتهای مقاله با من همراه بودید. امیدوارم مطالب گفته شده مفید بوده باشد.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *