بروزرسانیشده در تاریخ 1402/04/24
در این مقاله از های کانتنت میخوایم به نقد و بررسی کتاب 7 عادت مردمان موثر نوشته استفان کاوی بپردازیم. این کتاب مناسب افرادیه که میخوان کنترل بیشتری روی زندگی شخصی و حرفهای خودشون داشته باشن. این کتاب برای افرادی که مشتاق به یاد گرفتن اصول و قوانین تاثیر گذار هستن و میخوان روی محیط و افراد اطرافشون تاثیر بزارن نکات ارزنده و مفیدی دارد.
استفان ریچارد کاوی نویسنده سخنران انگیزشی و مدرس حوزه موفقیت هست که کتاب ٧ عادت مردمان موثر پرفروشترین و معروفترین کتابش محسوب میشه.
این کتاب به ٤٠ زبان دنیا ترجمه شده و بیش از ٢٥ میلیون نسخه از اون به فروش رسیده است.
استفان کاوی در این کتاب برای موفقیت ٧ عادت مهم و تاثیر گذار رو معرفی میکنه و از ما میخواد که اینها رو در خودمان ایجاد و تقویت کنیم؛ این ٧ عادت رو به صورت تیتروار معرفی میکنم و در ادامه به بررسی تک تک این عادتها میپردازیم.
1: عامل باشید
2: از پایان آغاز کنید
3: نخست به اولینها بپردازید
4: برد برد فکر کنید
5: متوجه شوید و بعد دیگران را متوجه کنید
6: هم افزایی داشته باشید و از قدرت جمعی استفاده کنید
7: اره را تیز کنید
هر کدام از این عادتها میتونه به شما کمک کنه که در زندگی شخصی و کاریتون موفق و تاثیر گذار بشید.
همونطور که متوجه شدید عادتهای شماره ١ تا ٣ روی توسعه و رشد فردی تمرکز داره و عادتهای شماره ٤ تا ٦ روی توسعه کار گروهی و توانمندی جمعی تمرکز داره عادت شماره ٧ هم روی رشد مستمر افراد تمرکز و همهی عادتهای قبلی رو به نوعی پوشش میده.
حالا بریم تا دونه به دونه این عادتها رو با هم بررسی کنیم:
1- عامل باشید
عامل بودن یعنی اینکه مسئولیت تمام و کمال زندگی خودمون رو به عهده بگیریم، اینو بدونیم که خودمون مسئول صدرصد اتفاقایی هستیم که تو زندگیمون رخ میده و مسئولیت پیروزیها و شکستهامون رو بپذیریم افراد موثر میدونن که همه چیز تو این جهان حاصل تصمیمها و انتخابهای خودمونه، به عقیدەی استفان کاوی مسئولیت پذیری و عامل بودن همون چیزیه که ما را از حیوانات جدا میکنه؛ افراد واکنشی دقیقا نقطه مقابل افراد عامل هستن این افراد اغلب تحت تاثیر محیط فیزیکی اطرافشون قرار میگیرن و مثلا اگر هوا خوب و مطبوع باشه اونها هم حالشون خوبه و اگه هوا نامطبوع و دلگیر باشه اونا حال هیچ کاری رو ندارن و کل روزشون بد میگذره ولی افراد عامل خودشون رو مسئول حال خوب یا بدشون میدونن نه شرایط و محیط اطرافشون رو!
افراد عامل میگن که من بخاطر تنبلی خودم نتونستم درسم رو ادامه بدم اما افراد واکنشی پدر و مادر، دولت و شرایط محیطیشون رو مقصر این اتفاق میدونن، افراد عمل از جملاتی شبیه به این استفاده میکنن: من کنترل احساسات خودم رو در دست دارم اما افراد واکنشی از جملاتی از این دست استفاده میکنن: که امروز فلان شخص حال منو بد کرد اگه میخواین به موفقیت دست پیدا کنید و آدم تاثیرگذاری باشین باید ریشه همه چی رو در درون خودتون پیدا کنید.
اولین گام برای این کار استفاده از کلمات و جملاتی هست که نشون میده شما آدم مسئولیت پذیری هستین یادتون باشه که تصمیمها و انتخابهاتون رو عاقلانه و با آگاهی و دانش کامل بگیرین و این جمله را همیشه به خاطر داشته باشید: کسی نمی تواند به شما آسیب بزند مگر اینکه خودتان بخواهید.
2- از پایان آغاز کنید
یکی دیگر از عادات افراد تاثیرگذار اینکه همیشه توی ذهنشون از آخر شروع میکنن یعنی چی؟!
یعنی آینده اون موضوع رو تو ذهنشون مجسم میکنن و میبینن که این آینده رو دوست دارن یا نه؟ مفهوم این عادت اینکه در همون ابتدایی که تصمیم به انجام یک کار یا پروژه میگیرین بدونین که در نهایت به کجا میرسین و مسیر حرکت خودتون رو از انتها به ابتدا توی ذهنتون مجسم کنید.
استفان کاوی معتقد است که قدرت تخیل یکی از بهترین ویژگیهای انسانه، او در این کتاب در مورد این عادت نکته مهمی رو به ما گوش زد میکنه، خیلی آسان است که خودمان را در دام فعالیت شدید، شلوقی زندگی، کار کردن سختتر و سختتر برای بالا رفتن از نردبان موفقیت گرفتار کنیم تا در نهایت به این نتیجه برسیم که این کار در واقع تکیه کردن به یک دیوار اشتباهیست وقتی که بیایم آینده کسبوکار زندگیمون رو توی ذهنمون مجسم کنیم میتونیم با چشمای باز ببینیم که آیا این آینده با استانداردها، فرهنگ و اساس زندگی ما سازگاری داره یا اینکه باید تغییرات مهمی رو توی زندگیمون ایجاد کنیم.
3- نخست به اولینها بپردازید
عادت سوم افراد موثر اینکه وقتی با آیندهای که توی ذهنشون مجسم کردن فکر میکنن به این نتیجه میرسن که بعضی از کارها نسبت به کارهای دیگه اولویت برتری دارند و باید این اولویتها رو شناسایی کنن و اول از همه به اولویتها بپردازن.
این عادت در واقع زیر بنای اصول مدیریت شخصیه، افراد موفق اولویتهای خودشون رو بر اساس اصل مهم بودن کارها مشخص میکنند و افراد ناموفق بر اساس فوریت.
یک فرد ناموفق با اینکه میدونه اضافه وزن زیادی داره و کار مهم اینکه وزن خودش رو کم کنه اما این کار رو به تاخیر میندازه تا وقتی که بر اثر بیماری قلبی به پزشک مراجعه میکنه و پزشک این خبر بد رو بهش میده که اگه تا دو ماه آینده نتونه ١٠ کیلو کم کنه ممکنه بمیره، و حالا به خاطر فوریت به سراغ کاهش وزنش میره.
توی کتاب ٧ عادت مردمان موثر استفان کاووی به ما نشون میده که باید کارهامون رو در این ٤ مورد دسته بندی کنیم:
1- کارهای مهم و فوری، این کارها باید حتما انجام بشن.
2- کارهای مهم و غیرفوری، کارهایی تو این دسته قرار میگیرن که بهتره امروز انجام بشن مثل: برنامه ریزی و شناسایی فرصتها
3: کارهای غیرمهم و فوری، اینها کارهای هستن که انجام دادنشون خوبه اما لازم نیست مثل: جلسات کاری زیاد
4: کارهای غیرمهم و غیرفوری، این دسته از کارها رو تا جای ممکن نباید انجام بدید و یا به شخص دیگهای بسپارید تا انجام بده
مثل: فیلم و سریال دیدن
افراد موفق کسایی هستن که به دسته دوم میپردازن یعنی کارهای مهم و غیرفوری
4- برد – برد فکر کنید
این عادت در مورد روابط ما با دیگرانه، این مفهوم میگه که رابطهی درست با دیگران زمانی اتفاق میفته که هردو طرف برنده باشن فقط تو این حالته که به تعاملات سازنده و طولانی مدت با اطرافیانمون میرسیم باید این رو بدانیم که قرار نیست یک طرف برنده و یک طرف دیگه بازنده باشه.
استفان کاوی در این مورد میگه: برای رسیدن به طرز فکر برد – برد تنها خوب بودن کافی نیست، بلکه باید شجاعت لازم رو هم داشته باشیم.
5- متوجه شوید و بعد دیگران را متوجه کنید
اول باید سعی کنید که یک موضوع رو متوجه بشید و به خوبی اونو درک کنید یعنی قبل از اینکه بخواین به کسی راهکار پیشنهاد بدین و یا به صورت سازنده با دیگران ارتباط برقرار کنید، اول باید سعی کنید که به طرف مقابلتون با دقت گوش بدید و نگرش او رو متوجه بشین.
فرض کنید که پیش یک چشم پزشک میرین و بهش میگین که چشماتون ضعیفه و همه چی رو تار میبینید بعد او عینک خودش رو برمیداره و به شما میده تا استفاده کنید، اما بعد از مدتی میبینین که بیناییتون بدتر شده با این وجود شما دفعه بعد باز هم پیش همین دکتر میرید؟! مسلما نه!
جالبه بدونید که افراد غیر موثر دقیقا از این روش در تعاملاتشون با دیگران استفاده میکنن. برای رابطه موثر اول باید طرف مقابلمون رو خوب بفهمیم و برای خوب فهمیدن نیاز به شنیدن موثر و فعالانه داریم؛ سعی کنیم همه چیز رو از دید طرف مقابلتون ببینین و به این موضوع فکر کنین که آیا راهکاری که بهش ارائه میدین براش مناسب هست یا نه؟
6- همافزایی داشته باشین و از قدرت جمعی استفاده کنید
همافزایی این فرصت رو برای ما فراهم میکنه که نظراتمون رو با هم ترکیب کنیم و به یک نتیجه بهتر و موثرتر برسیم برای این کار باید دو عادت قبلی رو به طور کامل فرا بگیریم و بهشون عمل کنیم اینجوری توانمندیهای خودمون و دیگران رو بهتر درک میکنیم و راهکاری ارائه میدیم که بتونه نیاز ما و طرف مقابل رو به صورت همزمان برطرف کنه.
فرض کنید قراره وزنهای رو روی یک تکه چوب قرار بدین اگه تکه چوب تحمل این وزن رو نداشته باشه میشکنه؛ حالا اگه همون وزن یا حتی بیشتر از اون رو به ٢ یا ٣ تکه چوب تحمیل کنیم چی میشه قطعا توان ٢ تکه چوب بیشتر از یک تکه چوبه. هم افزایی معنای سادهای داره ولی خیلی از ما تو زندگیمون از اون استفاده نمیکنیم.
7- اره را تیز کنید
استفان کاوی معتقده برای اینکه موثر و کارآمد باشیم باید همیشه روی خودمون از نظر جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی کار کنیم؛ این عادت روی تجدید قوا تمرکز داره ما باید توی چهار حوزه به صورت مداون و مستمر تجدید قوا کنیم:
1. جسمانی – مثل: ورزش و تغذیه
2. ذهنی – مثل: مطالعه، برنامه ریزی و تجسم
3. معنوی – مثل: تعیین ارزشها، تعهد و نیایش
4. اجتماعی – مثل: خدمت، روحیه تیمی و همدلی
برای توسعهی هر کدام از این حوزهها وقت کافی بزارید تا بتونید ٦ عادت دیگر رو به بهترین شکل ممکن انجام بدین. مثلا در هفتهای حداقل ٣ روز ورزش کنید، غذای خوب و سالم بخورید، آهنگهای خوب گوش کنید، کتابهای خوب و مفید بخونید و هر روز 365 بوک گوش بدید و با افراد مختلف ارتباط سالم و موثر برقرار کنید.
خلاصه کتاب صوتی هفت عادت مردمان موثر
برای دسترسی دائمی به خلاصه صوتی کتاب هفت عادت مردمان موثر و تمام 365 کتاب (از طریق اپلیکیشن و کانال تلگرام)، کافیست یکبار اشتراک 365 بوک را خریداری کنید. این کتابها به شما کمک میکنن در تمام زمینههای زندگی، اطلاعات و مهارت کسب کرده و روز به روز پیشرفت کنید.
پیشنهاد ما اینکه از زمانهای مرده (موقع رانندگی، آشپزی و…) استفاده کنید و روزی به یک خلاصه کتاب گوش دهید. راستی، سایت نوین آکادمی برای خلاصه صوتی مجموعه 365 کتاب، یک مبلغ کوچیک دریافت میکند که صرف هزینههای 365 بوک میشه و به معنای حمایت شما از این پروژه است.
دیدگاهتان را بنویسید